co napsal
sám život

gnocchi s trhaným krůtím masem a paprikovou omáčkou

Říj 23
Krůtí

Tohle jídlo není rychlovka, ale rozhodně to čekání a práce stojí za to. Trhané krůtí se hodí do burgerů, k bramborám nebo do těstovin. Místo krůtího můžete použít i vepřové nebo hovězí.

Trhané krůtí maso

krůtí prsa cca 700 g
1 lžičku mletého pepře
1 lžíce mleté uzené papriky
1 lžíce soli
1 lžičku mletého kmínu
1 lžičku chilli
1 lžičku sušeného česneku
2 lžíce hrubozrnné hořčice
3 lžíce třtinového cukru
400 ml zeleninového vývaru

Příprava masa:
Předehřejte si troubu na 150 °C.
Maso zprudka opečte na pánvi ze všech stran, aby se zatáhlo.
Všechno koření smíchejte s hořčicí a maso touto směsí obalte.
Maso dejte do pečící nádoby a podlijte lehce vývarem, přikryjte poklicí a dejte péct.
Maso se peče 4–5 hodin, při pečení podlévejte nesmí vyschnout.
Upečené maso se úplně rozpadá a jde lehce trhat.
Maso po upečení nechte odpočívat 15–20 minut.

Maso můžete pomalu péct přes noc. Postup je stejný, jen s tím rozdílem, že pečete maso při nižší teplotě delší dobu. Troubu nastavte na 80°C a maso dejte do trouby a nechte ho tam péct 8 – 10 hodin. Nebojte se, maso se nespálí a bude krásně šťavnaté.

Papriková omáčka

3 velké červené papriky
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíci olivového oleje
sůl a pepř podle chuti

Příprava omáčky:
Do předehřáté trouby na 200°C dejte péct na plechu papriky, a pečte je tak dlouho, dokud nezačnou černat, měli by se dělat na paprice puchýřky.
Po vyndání z trouby je dejte do uzavřené menší nádoby anebo sáčku, papriky se musí zapařit.
Ještě teplé papriky oloupejte.
Nakrájejte si cibuli a papriku na menší kousky.
Do pánve dejte olej a na oleji orestujte cibuli s česnekem, přidejte nakrájené pečené papriky do pánve a promíchejte je s cibulí a česnekem.
Snižte teplotu a pánev přikryjte pokličkou, vařte 5–7 minut.
Poté dejte zeleninu do mixéru a rozmixujte na hladkou omáčku. Omáčku dochuťte solí a pepřem.

Gnocchi s trhaným masem a omáčkou

3 lžíce omáčky
100 g trhaného krůtího masa
150 g čerstvých rajčat
50 ml smetany
10 g parmezánu
180 g bramborových noků

A teď už si stačí jen připravit oběd:
Noky si uvařte v osolené vodě podle návodu.
Do pánve dejte omáčku, přidejte asi 50 ml vody, přidejte trhané vepřové a ohřejte.
Do omáčky dejte uvařené noky, smetanu a nechte omáčku lehce zredukovat.
Pak přidejte celá rajčátka, parmezán, promíchejte a můžete servírovat.

Dobrou chuť

Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
2288 kJ / 547 kcal – 25% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
42 g bílkovin
73 g sacharidů z toho 8 g cukrů
7 g tuků
3,2 g sůl
9 g vlákniny

// komentáře //

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

// Vítejte na mém blogu //

Klára Heřmánková - o mě

Jak název napovídá,
jmenuji se Klára

a chci se s vámi podělit o svůj příběh. Pokusy o hubnutí jsou součástí mého života již od puberty. Podělím se s vámi o to, co mi pomáhá překonávat všechny nezdary a co mě motivuje.

Ale blog je také o jídle. Vyvážená strava je 80% úspěchu. Najdete tu postupy, jak jednoduše si můžete uvařit. A dokáži vám, že i vyvážená strava může být chuťovým zážitkem.

Mým cílem je motivovat další. I jediný malý krok může být začátkem velké změny, cestou k lepšímu životu a novému zdravému já.

Můj pohled na to co mě utvářelo a formovalo do osobnosti, kterou jsem dnes.

„Sen se nestane skutečností prostřednictvím nějakého kouzla, k tomu potřebujete odhodlání a tvrdou práci.“

Colin Powell