Tohle jídlo není rychlovka, ale rozhodně to čekání a práce stojí za to. Trhané krůtí se hodí do burgerů, k bramborám nebo do těstovin. Místo krůtího můžete použít i vepřové nebo hovězí.
Trhané krůtí maso
krůtí prsa cca 700 g
1 lžičku mletého pepře
1 lžíce mleté uzené papriky
1 lžíce soli
1 lžičku mletého kmínu
1 lžičku chilli
1 lžičku sušeného česneku
2 lžíce hrubozrnné hořčice
3 lžíce třtinového cukru
400 ml zeleninového vývaru
Příprava masa:
Předehřejte si troubu na 150 °C.
Maso zprudka opečte na pánvi ze všech stran, aby se zatáhlo.
Všechno koření smíchejte s hořčicí a maso touto směsí obalte.
Maso dejte do pečící nádoby a podlijte lehce vývarem, přikryjte poklicí a dejte péct.
Maso se peče 4–5 hodin, při pečení podlévejte nesmí vyschnout.
Upečené maso se úplně rozpadá a jde lehce trhat.
Maso po upečení nechte odpočívat 15–20 minut.
Maso můžete pomalu péct přes noc. Postup je stejný, jen s tím rozdílem, že pečete maso při nižší teplotě delší dobu. Troubu nastavte na 80°C a maso dejte do trouby a nechte ho tam péct 8 – 10 hodin. Nebojte se, maso se nespálí a bude krásně šťavnaté.
Papriková omáčka
3 velké červené papriky
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíci olivového oleje
sůl a pepř podle chuti
Příprava omáčky:
Do předehřáté trouby na 200°C dejte péct na plechu papriky, a pečte je tak dlouho, dokud nezačnou černat, měli by se dělat na paprice puchýřky.
Po vyndání z trouby je dejte do uzavřené menší nádoby anebo sáčku, papriky se musí zapařit.
Ještě teplé papriky oloupejte.
Nakrájejte si cibuli a papriku na menší kousky.
Do pánve dejte olej a na oleji orestujte cibuli s česnekem, přidejte nakrájené pečené papriky do pánve a promíchejte je s cibulí a česnekem.
Snižte teplotu a pánev přikryjte pokličkou, vařte 5–7 minut.
Poté dejte zeleninu do mixéru a rozmixujte na hladkou omáčku. Omáčku dochuťte solí a pepřem.
Gnocchi s trhaným masem a omáčkou
3 lžíce omáčky
100 g trhaného krůtího masa
150 g čerstvých rajčat
50 ml smetany
10 g parmezánu
180 g bramborových noků
A teď už si stačí jen připravit oběd:
Noky si uvařte v osolené vodě podle návodu.
Do pánve dejte omáčku, přidejte asi 50 ml vody, přidejte trhané vepřové a ohřejte.
Do omáčky dejte uvařené noky, smetanu a nechte omáčku lehce zredukovat.
Pak přidejte celá rajčátka, parmezán, promíchejte a můžete servírovat.
Dobrou chuť
Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
2288 kJ / 547 kcal – 25% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
42 g bílkovin
73 g sacharidů z toho 8 g cukrů
7 g tuků
3,2 g sůl
9 g vlákniny