Lahodné bulgurové risotto s houbami a hnědou cizrnou, ale můžete použít i klasickou.
Cizrna je zdrojem rostlinných bílkovin a má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, také důležité živiny, jako jsou vitamíny (např. B-vitaminy), minerály (např. železo, hořčík, draslík) a antioxidanty.
Bulgur je bohatý na složené (komplexní) sacharidy, což je důležité pro stabilní hladinu cukru v krvi. Má krátkou dobu vaření, a také jako cizrna obsahuje vlákninu, která pomáhá udržovat trávicí systém v pořádku a může snižovat riziko některých střevních onemocnění. Navrch obsahuje minerály, jako je draslík, hořčík a železo.
Co budete potřebovat na 2 porce:
100 g bulguru
400 ml zeleninového vývaru
1 cibule
200 g hub
1 plechovku cizrny
1 lžíci oleje
2 stroužky česneku
kmín drcený
snítku tymiánu
3 bobkové listy
sůl a pepř podle chuti
nasekanou petrželku a pažitku
180 g uzeného tofu
Příprava:
V hluboké pánvi orestujte nakrájenou cibulku na oleji. Když zezlátne tak přidejte nakrájené houby, sůl, pepř, kmín, česnek a tymián. Nechte houby vydusit, až se vyvaří voda, kterou houby pustily, přidejte do pánve bulgur. Zamíchejte a restujte asi 1-2 minuty, aby se bulgur dobře promíchal s ostatními ingrediencemi.
Přilijte vývar, nebo vodu a za občasného míchání vařte pod pokličkou. Rizoto je hotové ve chvíli, kdy bulgur absorbuje tekutinu a je krásně měkký a rizoto je krémové. V případě, že se vývar vyvaří rychleji a bulgur je stále tvrdší, přilijte vodu a nechte déle vařit. Jakmile máte rizoto hotové, přihoďte do rizota cizrnu, utřený česnek a nasekané bylinky. A nechte ještě minutku prohřát.
Na doplnění bílkovin, aby bylo jídlo vyvážené jsem přidala 90 g uzeného tofu. Příprava jednoduchá, nakrájíte tofu na plátky, a strčíte na chvilku péct do trouby. Mám ráda, když má opečenou kůrčičku.
Je hotovo a můžeme podávat. Dobrou chuť!
Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
2383 kJ / 570 kcal – 26% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
30 g bílkovin
61 g sacharidů z toho 6 g cukrů
20 g tuků
2,3 g sůl
24 g vlákniny