Příprava tohoto jídla je zase rychlovka. Květák má vysoký obsah vlákniny a na delší dobu zasytí. Je bohatý na vitamin C, vitamin B, kyselinu listovou, draslík, vápník a hořčík. A hlavně obsahuje sulforafan, stejně jako růžičková kapusta. Významný antioxidant, který může pomoci se snížením tlaku, cholesterolu a také krevního cukru.
Pro zachování benefitů této zeleniny zkraťte dobu vaření na minimum.
A jelikož jsou potřeba pro vyváženou stravu i bílkoviny, připravíme si k pečenému květáku tvarohový dip.
Co budete potřebovat na dvě porce:
400 g sladkých brambor, batáty
1 větší květák cca 800 g
400 g odtučněného tvarohu
sušený česnek
sůl
pepř
muškátový květ
chilli
olej
nasekané bylinky (například petrželku a estragon)
citronová šťáva a kůra
Příprava:
Květák lehce povaříte, stačí pár minut, aby nebyl úplně měkký. Když do něj kousnete musí ještě křupnout.
Batáty oloupejte a nakrájejte na plátky, osolte a opepřete.
Uvařený květák hoďte do misky, přidejte sůl, pepř, muškátový květ, chilli, sušený česnek, množství dle vaší chuti, nebo jinou směs koření, kterou máte rádi a promíchejte.
Batáty a květák vyskládejte na plech, jemně zastříkněte olejem.
Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 15 minut, nebo dokud nezíská květák krásnou hnědavou barvu.
Když se zelenina peče, připravte si dip. Do misky dejte tvaroh, přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu i kůru, sekané bylinky a zamíchejte.
Po upečení můžete podávat.
Dobou chuť 😊
Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
2413 kJ / 577 kcal – 26% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
39 g bílkovin
60 g sacharidů z toho 29 g cukrů
15 g tuků
3,2 g sůl
18 g vlákniny