Pokud očekáváte klasické rohlíčky, které se vám rozplynou na jazyku, tak to vás zklamu. Vždy se snažím vytvořit zdravější verzi, bez přidaného cukru a s omezeným množstvím tuku.
A není tomu jinak ani u těchto rohlíčků, i když tučné jsou, tak jen díky přidaným ořechům. Ale nemusíte se bát, pokud je necháte patřičně dlouho uležet, zvláční a jsou jemné.
Z této várky jsem vytvořila 120 rohlíčků.
Budete potřebovat:
250 g celozrnné špaldové mouky
150 g vlašských ořechů
1 vejce
50 ml vody
70 g čekankového sirupu
špetku soli
1 lžičku mleté vanilky
na obalení moučkový erythritol
Příprava:
Příprava těsta je malinko náročnější. Suché suroviny, včetně poloviny množství vanilky, dejte do mixéru a mixujte. Z ořechů se musí uvolnit tuk, který nahrazuje máslo. Když se uvolní, tak přidejte zbytek surovin a opět mixujte, dokud se nevytvoří kompaktní těsto. Mixujte na etapy, vždy po chvíli mixér vypněte a suroviny co se drží na stranách mixovací nádoby stáhněte stěrkou dolů.
Hotové těsto nechte den odpočívat v lednici.
Pak už jen stačí druhý den vyválet rohlíčky.
Pečte 10 – 14 minut na 180°C, po upečení je ještě teplé poprašte moučkovým erythritolem smíchaným se zbylou vanilkou.
Nechte vychladlé uležet, aby rohlíčky zvláčněly.
Nutriční informace na 10 rohlíčků – výpočet Kalorické tabulky
823 kJ/ 197 kcal
9,5 g bílkoviny
17,8 g sacharidy
9 g tuky
8 g vláknina