Tohle jsem musela vyzkoušet, pečené kaštany mi evokují dětství a zimní procházky s dědou a babičkou, kdy nám koupili kornout pečených kaštanů, které náš hřáli do rukou. Jejich vůně a ta chuť. Když se mi dostala do ruky kaštanová mouka, musela jsem jí hned koupit. Konečně nastal čas pro její využití. Má příjemně nasládlou chuť a krásně voní.
I když tyto perníčky nejsou chuťově stejné, jako ty co pekla babička, tak jsou ale bez ztužených tuků, bílé mouky a bez cukru. Rozhodně stojí za vyzkoušení
Z této várky jsem vykrájela 80 tvarů.
Budete potřebovat:
80 g celozrnné špaldové mouky
100 g kaštanové mouky
60 g čekankového sirupu
20 g kakaa
½ lžičky jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 lžíce oleje
1 vejce a 1 žloutek
špetku soli
Mám pro vás speciální trik, o který se s vámi podělím, jak snadno vyválet těsto na perníčky bez toho nepořádku kolem. Těsto umístíte mezi potravinovou folii nebo pečící papír a vyválíte. S tímto trikem si nemusíte moučit pracovní plochu.
Příprava:
Smíchejte v míse celozrnnou a kaštanovou mouku, jedlou sodu, perníkové koření, sůl a vanilkový cukr. V samostatné misce rozmíchejte olej, a čekankový sirup. Tekutou směs vmíchejte k suché směsi a vypracujte těsto. Hotové těsto zabalte do folie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.
Troubu předehřejte na 160°C a připravte si na plech papír na pečení.
Těsto rozválejte na 3-5 mm a vykrájejte oblíbené tvary.
Vykrájené perníčky přeneste na plech a pečte 8-11 minut, nebo dokud nejsou okraje zlatavé.
Vyndejte perníčky z trouby a nechte je na plechu vychladnout.
Vychladlé dejte do uzavíratelné nádoby a nechte odležet.
Nutriční informace na 10 kousků – výpočet Kalorické tabulky
576 kJ/138 kcal
3,8 g bílkoviny
15,9 g sacharidy
4,6 g tuky
8,3 g vláknina