Nečekejte recept ze tří surovin. Tenhle výběr dává smysl, víc bílkovin, víc vlákniny, a navíc božská chuť.
Neustále hledám recepty, které nejsou jen „fit“, ale dávají smysl i nutričně. Něco, co tě zasytí, a zároveň chutná tak dobře, že si to člověk uvaří znovu. A přesně tak vznikly tyhle sýrové bochánky. Vzala jsem klasický recept, ubrala věci, které se mi zdáli navíc, a naopak přidala to, co tělu dodá, co potřebuje.
Výsledek je jednoduchý, super bulky místo klasického pečiva, zasytí víc než běžné slané pečivo, drží stabilní energii. A hlavně ta chuť, chutnají tak dobře.
Co budete potřebovat:
- 125 g celozrnné hladké mouky
- 100 g ovesných vloček (rozmixovaných na mouku)
- 25 g dýňových semínek
- 25 g proteinového prášku (ideálně syrovátkový)
- 1 lžíce chia semínek (cca 10 g – nemusí se namáčet)
- 100 g strouhaného tučnějšího sýru (gouda, čedar)
- 50 g strouhaného parmazánu
- 80 ml mléka
- 50 g tvarohu
- 1 menší vejce
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
Příprava:
- Troubu předehřej na 180 °C.
- Ovesné vločky rozmixuj na jemnou mouku a nasekej dýňová semínka.
- V míse smíchej všechny suché suroviny, jen si nech trochu parmezánu na posyp.
- V druhé misce promíchej mléko, tvaroh a vejce. Tekutou směs přilij k sypké a zamíchej do hutného těsta.
- V případě, že bude těsto příliš hutné je možné přilít kapku mléka.
- Těsto rozděl na 8 bochánků, vytvaruj do bulek a polož na plech s pečicím papírem. Vršek bulek potři vodou a posyp zbytkem parmezánu.
- Peč 18 – 22 minut dozlatova.
Dobrou chuť
Nutriční informace na jednu bulku – výpočet Kalorické tabulky
964 kJ/230 kcal
14,2 g bílkoviny
20,8 g sacharidy – z toho 6 g cukry
9,4 g tuky
1,7 g vláknina



