Fish and chips je tradiční anglické jídlo, ale díky smažení také kalorická bomba. Tohle jídlo miluji, a tak jsem upravila postup přípravy. Najednou je z toho vyvážený oběd s minimem tuků. K tomu jsem si udělala odlehčenou tatarskou omáčku a rajčatový salát.
Co budete potřebovat na 2 porce:
400 g tresky, filety
400 g brambor
2 lžíce oleje
100 g ledového salátu
450 g rajčat
Balzamikový ocet
Tatarská omáčka 2 porce
30 g cibule
70 g kyselých okurek
60 g Light majonéza – GymBeam
100 g řecký jogurt milko 0% tuku
Sůl, pepř
Ocet dle chuti
Těstíčko
100 g špaldové mouky
Sůl, pepř
1/2 čajové lžičky sody bikarbony
150 ml vody
Příprava těstíčka a ryby
V misce smíchejte mouku, sůl a sodu bikarbonu.
Postupně přilijte vodu a míchejte, dokud nevytvoříte hladké těstíčko bez hrudek.
Těstíčko by mělo být dostatečně tekuté, aby pokrylo rybu, ale ne tak tekuté, aby steklo.
Nechte odpočinout asi 30 minut v lednici.
Příprava:
Brambory oloupejte, nakrájejte na hranolky. V míse je osolte a zakápněte dvěma lžícemi oleje a promíchejte, aby se brambory rovnoměrně obalili solí a olejem.
Rozložte hranolky na plech vyložený pečicím papírem tak, aby nebyly příliš u sebe. Lépe se upečou ze všech stran.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 200°C.
Mezitím co se budou péct hranolky, tak si udělejte tatarku a připravte rajčatový salát.
Když jsou hranolky skoro hotové, dejte si rozpálit nepřilnavou pánev, nepřilnavost je důležitá k přípravě nepoužijete žádný tuk.
Tresku osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete.
Když je pánev dostatečně nahřátá, obalte tresku v připraveném těstíčku a dejte péct do pánve.
Po 5 minutách tresku otočte a nechte dělat z druhé strany. Pak jí ještě jednou obraťte a opět pečte z obou stran.
A je hotovo, stačí už jen salátek zakápnout balzamikovým octem a můžete podávat.
Dobrou chuť
Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
2514 kJ / 600 kcal – 27% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
41 g bílkovin
76 g sacharidů z toho 11 g cukrů
13 g tuků
2,6 g sůl
9 g vlákniny