Recept na tento koláč pochází z Korsiky, má zajímavou historii a je oblíbenou místní specialitou. Na tomto ostrově po staletí kaštany tvořily důležitou součást stravy a dodávají místním pokrmům jedinečnou chuť a vůni.
Recept jsem opět upravila pro mé potřeby, tak aby vyhovoval mému jídelníčku. Koláč po upečení nádherně voní po kaštanech a citrusech.
Budete potřebovat:
200 g kaštanové mouky
3 vejce
100 g nízkotučného jogurtu
150 ml mléka
1 lžičku vanilkového necukru
80 g xylitolu
1/2 prášku do pečiva
kůru z jednoho citronu a jednoho pomeranče
špetku soli
40 g vlašských ořechů na posypání
máslo nebo olej na vymazání plechu
mleté ořechy na vysypání plechu
Příprava:
Předehřejte troubu na 175°C a pekáč nebo jinou formu vymažte máslem a vysypte mletými ořechy.
Kaštanovou mouku je potřeba prosát.
Ve větší míse smíchejte všechny tekuté suroviny dohromady.
Pak přidejte vše ostatní a metlou umíchejte těsto.
Hotové těsto nalijte do máslem vymazané formy a posypte vršek ořechy.
Vložte do předehřáté trouby a pečte 35 až 40 minut, dokud koláč nezezlátne.
Po upečení nechte vychladnout.
Můžete koláč upéct i v dortové formě, a před upečením ozdobit vršek vlašskými ořechy. Po vychladnutí prokrojit, a promazat pomerančovým džemem. A hned máte z voňavého koláče slavnostní dortík pro oslavence.
Z koláče nakrájím 12 porcí
Nutriční informace na 1 porci – výpočet Kalorické tabulky
614 kJ/146 kcal
4,7 g bílkoviny
17 g sacharidy
6 g tuky
0,3 g vláknina