Podzim je časem dýní. Je to univerzální surovina. Jejich využití je neomezené, od dezertů po nádivku. Ale v jednoduchosti je krása. A pečená dýně má jemnou krémovou chuť a hodí se k drůbežímu maso.
Benefity dýní nejsou ale jen v jejich univerzálnosti. Jsou také bohaté na vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovou nebo kyselinu pantotenovou. Z minerálů pak hořčík a draslík.
Tak s chutí do vaření 🙂
Na jednu porci budete potřebovat:
150 g krůtích prsou
280 g dýně hokkaido
70 g mrkve
130 g brambor
30 g parmezánu
20 g sekané petrželky
1 stroužek česneku
sůl, pepř
8 ml oleje
Příprava:
Krůtí prsa si nakrájíte na medailonky a lehce je potřete olejem, nechte si je bokem v lednici.
Dýni není potřeba loupat, stačí nakrájet na cca 1 cm široké plátky, to samé uděláte s oloupanou mrkví a bramborem. Takto připravenou zeleninu vyskládáte na plech, osolíte, opepříte a trošku potřete olejem. Dáte péct do trouby na cca 180°C.
Mezitím si připravíte do misky směs sýru, petrželky a utřeného česneku.
Když je zelenina měkká a upečená tak ji vyjměte z trouby a dýni zasypte připravenou směsí. Opět dejte do trouby, ale jen na tak dlouho, než se sýr zapeče.
Jakmile máte zeleninu k dopečení v troubě, tak na hodně rozpálené pánvi opečte připravené medailonky. Opékejte v rychlosti z obou stran, čím kratší dobu budete maso dělat, tím bude šťavnatější.
A je hotovo. Přeji dobrou chuť!
Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
2594 kJ / 619 kcal – 29% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
54 g bílkovin
56 g sacharidů z toho 6 g cukrů
19 g tuků
6 g sůl
10 g vlákniny