Recept na kuře Marengo pochází z Francie. Toto je malinko upravená verze, aby to nebyla kalorická nálož, ale vyvážené jídlo.
Co budete potřebovat (na 2 porce)
4 kuřecí paličky anebo 2 kuřecí stehna
1 konzervu krájených rajčat
1 lžíci olivového oleje
150 g žampionů
50 g černých oliv
200 g čerstvých rajčat
1 větší cibuli
1 stroužek česneku
3 bobkové listy
Snítku tymiánu
1 dcl bílého vína
1 dcl vývaru nebo vody
Sůl, pepř
Čerstvou petrželku
Příprava:
Kuřecí paličky nebo stehna stáhnete z kůže, osolíte a opepříte a opečete ze všech stran na oleji v nádobě v hodné do trouby. Po opečení vyndejte maso bokem.
Cibuli nakrájíte nadrobno a orestujete v oleji po mase, po chvilce přidáte nakrájené žampiony. Za stálého míchání bude opékat na mírné teplotě cca 4 minutky.
Pak přidejte česnek, bobkový list, tymián a promíchejte, nechte ještě chvilku restovat aby bylinky začali vonět.
Přidejte k houbám víno, přiveďte k varu a nechte víno zredukovat.
Pak přidejte nakrájená čerstvá rajčata i rajčata z plechovky, přilijte vývar, dochuťte solí a pepřem a opět přiveďte k varu.
Do této směsi dejte kuřecí, olivy a přikryjte pokličkou. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C.
Pečte přiklopené 30 – 40 minut. Když jde maso od kosti je hotovo, stačí už jen přidat čerstvou nasekanou petrželku. Podávejte s čerstvým chlebem.
Dobrou chuť
Nutriční informace na jednu porci s plátkem chleba – výpočet Kalorické tabulky
2378 kJ / 568 kcal – 26% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
43 g bílkovin
52 g sacharidů z toho 12 g cukrů
14 g tuků
2,1 g sůl
9 g vlákniny