Houby mám ráda, nejen pro svou jedinečnou vůni, ale i pro ty možnosti použití. Houbami nahradíte hravě maso. Obsahují také celou řadu minerálních látek, jako je hořčík, fosfor, zinek, selen, vápník a železo.
Toto je naprosto rychlá příprava hub i s přílohou na jednom plechu. A na doplnění bílkovin kuře s majoránkou pro lepší trávení.
Na jednu porci budete potřebovat:
Na plech:
220 g brambory syrové
130 g čerstvé houby, jen ty, co mají ze spodu lupeny (bedla, masák, nebo větší kloboučky žampionů například portobello)
bylinky majoránka a tymián, lepší jsou čerstvé
sůl, pepř, drcený kmín
5 ml oleje
Kuře na majoránce:
160 g kuřecí prsa
půlka cibule
5 ml oleje
majoránka, lepší čerstvá
česnek
sůl, pepř, drcený kmín, mleté nové koření
2 dcl vývaru
1 lžička Knorr jíška bez lepku
Hlavičky hub oloupeme a rozložíme na pečící papír. Brambory, pokud jsou pěkné, není třeba loupat ale stačí jen omýt, a nakrájet na tenčí plátky. Tyto plátky taky rozložíte na papír.
Houby a brambory osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a čerstvé bylinky. Ještě lehce zakápneme olejem a dáme péct do rozehřáté trouby, 180°C. Doba pečení závisí od velikosti hlaviček, ale měli by mít po upečení zlatohnědou barvu, a pořád by měli být šťavnaté.
A začneme s přípravou masa. Cibulku nasekáme nadrobno a na oleji orestujeme. Když hezky zezlátne přidáme k cibuli na pánvičku maso a z obou stran opečeme, aby se zatáhlo. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, mleté nové koření a majoránku. Podlijeme vývarem nebo můžeme i vodou a necháme chvilku dusit pod pokličkou. Tekutinu necháme zredukovat, zahustíme lžičkou jíšky bez lepku a necháme cca minutku provařit.
A je hotovo a můžeme podávat. Dobrou chuť!
Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
2426 kJ / 580 kcal – 26% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
46 g bílkovin
67 g sacharidů z toho 11 g cukrů
12 g tuků
2 g sůl
8 g vlákniny