Díky tomu, že jsem postupně odbourala cukr, mi tento koláč přijde sladký dost. Ale kdo má rád hodně sladké, tak si bude asi muset tento recept přizpůsobit. Příprava je jednoduchá a rychlá. Během okamžiku vykouzlíte dezert ke svačině, nebo jako rychlovku pro nečekanou návštěvu a dá se podávat i teplý.
Co budete potřebovat: z tohoto množství je cca 10 – 12 porcí
250 g celozrnné špaldové mouky
2 vejce
1 kypřící prášek do pečiva
180 g selského jogurtu (bílý, 3,8% tuku)
200 ml acidofilního mléka
špetka kuchyňské soli (asi 2 g)
80 g erythritolu
citronovou kůru z jednoho citronu
mletou vanilku
400 g meruněk
Příprava a pečení:
Předehřejte troubu na 180°C a připravte si koláčovou formu. Já používám dortovou s nepřilnavým povrchem, není tedy potřeba vymazávat. Ale pokud takovou nemáte, můžete ji vyložit pečicím papírem nebo vymazat máslem a vysypat moukou.
Ve velké míse smíchejte celozrnnou špaldovou mouku a kypřící prášek do pečiva, erythritol, špetku soli, vanilku a citronovou kůru.
Ke směsi přidejte vejce, selský jogurt a acidofilní mléko. Dobře promíchejte, dokud není směs hladká.
Přelijte těsto do připravené koláčové formy a na vrch vyskládejte meruňky.
Pečte koláč v předehřáté troubě asi 30-35 minut, zkontrolujte pomocí špejle, zda je koláč dopečen i uvnitř. Těsto by se na špejli nemělo lepit.
Po upečení nechte koláč vychladnout a můžete podávat, pro mlsouny je možné doplnit při servírování vanilkovou zmrzlinou.
Dobrou chuť.
Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
Celkem 615 kJ/147 kcal – 6% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
7,2 g bílkoviny
30,7 g sacharidy – z toho 4,3 g cukry
2,8 g tuky – z toho 1,1 g nasycených mastných kyselin
2,7 g vláknina
10,24 g sůl
0,06 g vápník