Myslím, že tenhle dortík se dělá snad v každé rodině. Stačí čtyři základní suroviny a dezert je na světě. Zakysanou smetanu jsem nahradila jogurtem a těch pár piškotů se snese. Určitě nechte dort uležet do druhého dne. Z jednoho dortu vyjde 16 porcí, takže ideální například, když čekáte návštěvu, anebo upravte množství na potřebný počet porcí.
Co budete potřebovat
700 g řecké jogurtu 0% tuku milko
1 balení piškotů 240 g
700 g čerstvých jahod
90 g čekankového sirupu
mletou vanilku, nebo vanilkový extrakt
citronovou kůru z jednoho citrónu
Příprava
Potřebujete dortovou formu s odnímatelným dnem.
Jahody omyjte, zbavte zelených stopek a nakrájejte na plátky. Dejte je do cedníku aby vykapala šťáva.
V míse smíchejte řecký jogurt, vanilku, čekankový sirup, citronovou kůru a vykapanou šťávu z jahod.
Plátky jahod dejte na boky formy a dno pokryjte jednou vrstvou piškotů. Přidejte část jogurtové směsi, měla by vám vyjít na tři vrstvy. Na jogurtový krém dejte plátky jahod, opět by měli vyjít na tři vrstvy. A na jahody dejte piškoty. Takto opakujte ve vrstvení, poslední vrstvou by měly být jahody.
Dort dejte do lednice a nechte ho minimálně 12 hodin, ale ideálně přes noc, aby se piškoty nasákly a chutě se propojily.
Dobrou chuť
Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
449 kJ/101 kcal – 4% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
6 g bílkoviny
16 g sacharidy – z toho 10 g cukry
1 g tuky
5 g vláknina
0,06 g sůl