Ital by asi zaplakal ale toto je jeden z mých oblíbených způsobů, jak připravuji lilek. Jelikož jeho chuť není tak výrazná, můžu ho použít jako podklad, místo těsta na pizzu. Lilek obsahuje provitamín A (betakaroten, vitamíny skupiny B, dále fosfor, draslík, vápník a hořčík, najdeme v něm také značné množství antioxidantů.
Co budete potřebovat:
1 lilek cca 260 g
1 plechovku krájených loupaných rajčat
1 stroužek česneku
sůl, pepř
bazalka
100 g strouhaného sýra – já použila goudu
olivový olej
Rajčata nechte přes noc v cedníku vykapat. Druhý den je dejte do misky, přidejte česnek, sůl, pepř, bazalku, a ponorným mixérem lehce rozmixujte.
Lilek nakrájíte na plátky a osolíte je. Takto je necháte „vypotit“ cca půl hodinky. Pak je osušíte papírovou utěrkou, rozložíte na pečící papír a potřete je olivovým olejem. Pečte na 200°C cca 15 minut.
Jakmile je lilek měkký a opečený, dejte na vrch náplň, strouhaný sýr a vraťte do trouby. Pokud máte funkci gril, tak určitě využijte, aby se sýr rychleji zapekl.
Dobrou chuť
Nutriční informace na jednu porci cca 150 g bez pečiva – výpočet Kalorické tabulky
2667 kJ / 637 kcal – 29% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
34 g bílkoviny
37 g sacharidy z toho 22 g cukry
37 g tuky
6 g vláknina
1,2 g sůl