Poke s lososem a wasabi majonézou
Pro ty co nevědí, co je Poke bowl. Je to vlastně jídlo v misce, jehož základem je rýže a syrové marinované ryby se zeleninou, a domovem této speciality je Havaj.
Příprava je velice snadná a rychlá. Volba ingrediencí je na vás. Z ryb si můžete vybrat tuňáka nebo lososa, ale používejte vždy jen čerstvé ryby a v sushi kvalitě. Pro ty co nefandí rybkám a nebo jsou vegetariáni můžete použít tofu. Rýži vyberte kulatozrnou na shushi.
Co budete potřebovat na jednu porci:
160 g sushi rýže vařená
100 g losos syrový nebo 100 g marinovaného tofu
50 g okurka salátová
50 g mrkev
20 g Edamame – vyloupané zelené sójové boby
70 g wakame salát
40 g avokádo
35 g ředkvičky
1 lžíci majonézy
Na špičku lžičky wasabi pastu
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíci rýžového octa
nasekanou jarní cibulku
Ale můžete si přidat do misky i další suroviny, nakládaný zázvor, červené zelí, ředkev, prostě vše co vám chutná a fantazii se meze nekladou.
Příprava
Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, jarní cibulku. Přidejte nakrájeného lososa a promíchejte. Nechte v lednici alespoň 1 hodinu marinovat. V případě že nebudete dělat poke s rybou ale s tofu, stačí tofu nakrájet a opéct v troubě.
Připravte si zeleninu a uvařte rýži. Majonézu smíchejte s wasabi pastou.
Na dno misky dejte uvařenou rýži a vršek rýže potřete wasabi majonézou. Navrch pak vyskládejte marinovanou rybu, nakrájenou zeleninu a můžete podávat.
Dobrou chuť
Nutriční informace na jednu porci s tofu – výpočet Kalorické tabulky
2906 kJ / 694 kcal – 32% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
27 g bílkovin
70 g sacharidů z toho 14 g cukrů
32 g tuků
3,8 g sůl
7 g vlákniny