Sladké tvarohy a jogurty mi už po pár dnech lezli krkem. Ale jak dostat do těla bílkoviny a dá se to jíst? V tomhle období jsem si oblíbila pomazánky. Krémové, slané, tisíce možností a plné bílkovin.
Vaječná pomazánka s cottage
Suroviny:
- 2 vejce uvařené natvrdo
- 1 balení Cottage
- trochu hořčice
- špetka soli
Postup: Rozmixuj vše do hladkého krému. V případě že bude pomazánka moc hutná je možné přidat trochu mléka nebo kefíru na zředění.
Rybí pomazánka z tresky
Suroviny:
- 70 g dušené tresky (nebo jiné bílé ryby bez kostí)
- malý kousek vařené mrkve
- balení gervais
- trochu čerstvého kopru
- pár kapek citronu
- špetka soli
Postup: Rozmixuj vše do hladkého krému. V případě že bude pomazánka moc hutná je možné přidat trochu vody.
Jemná kuřecí pomazánka
Suroviny:
- 60 g vařeného kuřecího masa, já nedoporučuji prsa jsou moc suchá
- 100 g cottage
- kapka olivového oleje pro jemnost
- lístek bazalky
- špetka soli
- špetka curry
Postup: Rozmixuj vše do hladkého krému. V případě že bude pomazánka moc hutná je možné přidat trochu vývaru.
Syrečkový krém (jemná verze)
Suroviny:
- 80 g jemného tvarohu nebo lučiny
- 2 kusy syrečků
- 1 lžíce bílého jogurtu
- trochu červené sladké papriky
- pár lístků petrželky
- špetka soli
Postup: Rozmixuj vše do hladkého krému. V případě že bude pomazánka moc hutná je možné přidat trochu mléka nebo kefíru na zředění.
Fantazii se meze nekladou. Zkoušela jsem rozmixovat všechno co se dalo, i když musím přiznat že pár pokrmů skončilo za stálého míchání v toaletě.
Doporučení:
Vyhněte se majonéze a tučným sýrům, žaludek ani střeva to nemusí zvládnout.
Bylinky jsou super na dochucení (kopr, petrželka, bazalka), ale jen čerstvé. Vyhněte se sušeným, mohou podráždit žaludek a všeho s mírou.
Jednoduše: v tomto období je žaludek jako „novorozenec“ potřebuje jemnou, krémovou, snadno stravitelnou stravu.