Kdo by rád nemlsal. A když už tu máme tu sezónu švestek, tak si to pojďme pořádně užít. Tohle je taková rychlovka a rozhodně potěší i ty nejzmlsanější jazýčky. Kdo má radši sladší koláče a nepotřebuje shazovat kila, může si přidat do koláče cukr dle chuti, nebo více sladidla.
Z tohoto množství budete mít cca 12 porcí.
Co budete potřebovat:
250 g špaldová mouka celozrnná
2 vejce
300 ml acidofilního mléka
100 g erythritolu
1/2 kypřícího prášku s vinným kamenem
špetku soli
1 lžičku koření do perníku
600 g čerstvých švestek
Příprava:
Připravte si formu, já používám dortovou a na dno si dávám pečící papír, není pak nutné formu vymazávat.
Švestky vypeckujte, rozdělte na poloviny, a vyskládejte do formy slupkou ke dnu.
Suché suroviny smíchejte dohromady v míse, pak přilijte mléko a přidejte vejce. Těsto by mělo být krémové konzistence, pokud je potřeba, přilijte do těsta ještě trochu mléka.
Těsto nalijte na švestky do pečící formy.
Dejte péct do předehřáté trouby na 170°C, pečte 35 – 40 minut dle velikosti formy.
Po vytažení z trouby koláč vyklopte na talíř, švestkami vzhůru, aby těsto nasáklo šťávu z švestek. Po vychladnutí můžete posypat moučkovým erythritolem.
K snídani si dávám koláč s bílým jogurtem abych doplnila bílkoviny.
Dobrou chuť 😊
Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
586 kJ/140 kcal – 6% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
6 g bílkoviny
20 g sacharidy – z toho 6 g cukry
2 g tuky
11 g vláknina
0,4 g sůl