Ideálním obdobím, pro husté polévky je podzim a zima. Polévka vás rozhodně zahřeje a dodá energii. Není nad klasickou zelňačku, samozřejmě recept upraven. Nedávám sádlo a klobásu vybírám co nejlibovější.
Co budete potřebovat na 4 porce:
400 g kysaného zelí
100 g cibule
150 g ostravské klobásy
150 g uzeného libového masa
2 lžíce oleje
300 g brambor
15 g sušených hub
mletou papriku
4 bobkové listy
mletý kmín, chilli, sůl, pepř
vodu nebo vývar
Příprava:
Nakrájejte cibuli najemno. V hrnci zahřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli, opečte jí do zlatova.
Přidejte sladkou mletou papriku, chilli, kmín, bobkový list a krátce restujte.
Přidejte nakrájené kysané zelí a opět krátce restujte.
Postupně přilijte vodu tak, aby byly všechny suroviny ponořeny. Množství vody přizpůsobte podle toho, jak hustou polévku preferujete. A hoďte do polévky sušené houby (já používám houby rozmixované na houbový prach, ne všichni mají houby rádi, ale tu chuť by v polévce chyběla).
Když začne polévka vřít, tak přidejte do hrnce celou klobásu a kus uzeného.
Vařte polévku na středním stupni asi 30-40 minut, pak přidejte nakrájené brambory a vařte dál, dokud brambory nezměknou.
Uzené maso a klobásu vyndejte z polévky, nakrájejte na menší kousky a vraťte do polévky.
Přidejte sůl a pepř podle chuti a zelňačku máte hotovou.
Dobrou chuť
Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
1262 kJ / 302 kcal – 14% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
16 g bílkovin
34 g sacharidů z toho 12 g cukrů
10 g tuků
2,8 g sůl
6 g vlákniny