Vitamínová bomba Kimchi je tradiční pokrm z Koreje, kde ho jedí snad ke všemu. Dělá se z něj polévka, dává se do omelet nebo do knedlíčků.
Roky jsem si ho kupovala v obchodech a k domácí přípravě mě přivedla až má sousedka. Začala jsem experimentovat a dnes mám již svůj oblíbený recept o který se moc ráda podělím. I když vám příprava chvilku zabere, rozhodně to stojí za to.
Jíst fermentované potraviny, jako je kimchi, je pro tělo důležité. Tyto potraviny jsou bohatým zdrojem probiotických bakterií. Pomohou udržet správnou rovnováhu střevního mikrobiomu. Díky česneku a zázvoru nakopnete imunitní systém, podpoříte trávení. Pekingské zelí obsahuje vitamíny C, B, a minerální látky draslík, vápník, železo, hořčík a síru. Díky fermentaci se vitamíny, minerály a antioxidanty lépe vstřebávají.
Co budete potřebovat:
2 hlávky střední pekingského zelí
6 lžic soli
2 větší mrkve
1 ředkev
svazek jarní cibulky
3 stroužky česneku
kus čerstvého zázvoru
2-3 lžíce rybí omáčky (ale jde to i bez ní, nahradíte světlou sójovou omáčkou)
3 lžíce miso pasty
1-2 lžíce gochugaru, směs chilli papriček na kimchi (nahradíte klasickým chilli, ale uberte množství)
1 jablko – nahrazuji tím cukr
100 ml vody
Ale rozhodně si můžete poměr surovin upravit dle vaší chuti a nebojte se experimentovat i s jinou zeleninou. Už mám vyzkoušené zelené fazolky, červenou řepu, klasické zelí i cuketu.
Příprava:
Zelí nakrájejte na větší kusy, dejte do mísy a posypte ho solí, pořádně ho prosolte, použijte všechnu sůl. Nechte ho takto stát asi 2 hodiny.
Zda je zelí již dostatečně uleželé poznáte podle toho, že ho v té nejsilnější části ohnete a ono se nezlomí.
Poté ho důkladně opláchněte vodou, aby se odstranila přebytečná sůl, a nechte ho okapat.
Do mixéru dejte vodu, jablko, česnek, zázvor a rozmixujte.
Do mísy si nastrouhejte mrkev, ředkev, přidejte nasekanou jarní cibulku.
K nastrouhané zelenině přidejte miso pastu, rybí omáčku, gochugaru, zalijte rozmixovanou směsí a pořádně promíchejte.
Teď už jen stačí tuto směs pořádně promíchat s okapaným zelím.
Fermentace:
Přesuňte směs do sklenice a zatlačte ji dolů tak, aby byla ponořena ve vlastní šťávě, ale nedávejte sklenici plnou, nechte si cca 3 cm od okraje.
Sklenici zavřete a nechte fermentovat při pokojové teplotě po dobu 1-2 dnů, měli by se začít dělat bublinky a vůně by měla být intenzivnější.
Poté přesuňte kimchi do lednice a nechte ho tam dozrávat cca 3-5 dnů, dokud nedosáhne požadované chuti.
I když já to tak dlouho nevydržím a čerstvé je taky moc dobré.
Dobrou chuť 😊
Nutriční informace na 100 g domácího kimchi – výpočet Kalorické tabulky
112 kJ / 27 kcal – 1% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
2 g bílkovin
5 g sacharidů z toho 2 g cukrů
0 g tuků
1,3 g sůl
2 g vlákniny