Základem je samozřejmě čočka. Výběr nechám na vás, já mám nejradši černou čočku belugu, ale když jí zrovna nemám po ruce, tak nepohrdnu ani tou klasickou hnědou. Čočka má vysoký obsah vitamínů řady B a také obsahuje stopové prvky jako vápník a železo. Ale hlavně má vysoký obsah bílkovin a vlákniny. V kombinaci s tempehem, vznikne výživově hodnotné jídlo, vhodné nejen jako malá svačinka, ale může se podávat k snídani i večeři.
Co budete potřebovat:
300 g vařené čočky
190 g uzeného tempehu (nebo tofu)
1 větší cibuli
1 lžíce oleje
80 g mrkve
15 g miso pasty
špetka chilli
Příprava:
Čočku si den předem namočíme a pak druhý den uvaříme společně s mrkví. Mrkev vyndáme v průběhu vaření ven z vody aby se nerozvařila. Když je čočka vařená, tak přebytečnou vodu slijeme a necháme vychladnout.
Nasekáme cibulku a na oleji ji orestujeme. Opět necháme vychladnout.
Tempeh nakrájíme na menší kusy, promícháme s vychladlou čočkou, cibulí a mrkví.
Tuto směs umeleme v mlýnku na maso, na tu nejjemnější hrubost, anebo můžeme rozmixovat v mixéru.
Do směsi přidáme lžičku miso pasty, pak chilli, sůl a pepř podle chuti.
Pořádně promícháme. A pomazánka je hotová.
Výborně chutná na žitném chlebu nebo Knäckebrotu.
Dobrou chuť
Nutriční informace na jednu porci cca 150 g bez pečiva – výpočet Kalorické tabulky
1134 kJ / 271 kcal – 12% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
16 g bílkovin
19 g sacharidů z toho 3 g cukrů
14 g tuků
1 g sůl
4 g vlákniny