Jestli máte rádi humus, tak tuhle pomazánku si zamilujete. Je krémová, hladká a propojuje chuť pečeného česneku, sušených rajčat, a jemnost fazolí. Plná vlákniny a bílkovin, vhodná jako svačinka, večeře, anebo pohoštění pro nečekanou návštěvu.
Co budete potřebovat:
2 plechovky bílých máslových fazolí
2 paličky česneku
50 g sušených rajčat v oleji
citronovou šťávu z poloviny citronu
čerstvou petrželku
sůl a pepř podle chuti
Příprava:
Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů C.
Odřízněte vršek česneku tak, aby česnek zůstal vcelku ve slupce. Pokapejte olejem ze sušených rajčat a zabalte ho do alobalu.
Pečte v troubě asi 30-40 minut, dokud česnek nezměkne a získá jemnou, karamelovou chuť. Poté nechte česnek vychladnout.
Do mixéru dejte okapané fazole, pečený česnek bez slupky, sušená rajčata, citronovou šťávu, sůl a pepř.
Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence, ochutnejte a popřípadě ještě dochuťte solí nebo pepřem. Já si přidávám i trošku chilli.
Rozmixovanou pomazánku dejte do misky, přidejte nasekanou petrželku a promíchejte.
A je hotovo, dobrou chuť.
Nutriční informace – výpočet Kalorické tabulky
Večeře: 200 g pomazánky, 100 g pečiva, 150 g zeleniny
2068 kJ / 494 kcal – 26% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
23 g bílkovin
77 g sacharidů z toho 11 g cukrů
6 g tuků
3,2 g sůl
19 g vlákniny