Baba ganoush je pomazánka/dip z dužiny grilovaného lilku a tento pokrm je oblíbený například v Egyptě, Arménii, Libanonu nebo Izraeli. Díky grilování má dip jemné kouřové aroma. Kdo nemá gril, anebo si chce udělat tuto pochoutku mimo letní sezonu určitě zkuste tekutý kouř.
Co budete potřebovat:
2 větší lilky
3 stroužky česneku
2 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
sůl a pepř
pro kouřové aroma pár kapek tekutého kouře
já miluji pikantní, přidávám tedy i chilli
Příprava:
Lilky omyjte a v několika místech udělejte dírky vidličkou nebo nožem.
Takto připravené lilky ogrilujte, popřípadě upečte v troubě.
Pokud je grilujete, položte je přímo nad plamen a obracejte je, dokud nejsou po celém povrchu spálené a dužina uvnitř nezměkne. Doba grilování je závislá na velikosti žáru, ale 20-30 minut by mělo stačit.
Příprava v troubě, předehřejte troubu na 200°C, lilky položte na plech a pečte je asi 30-40 minut, dokud nejsou měkké.
Hotové lilky nechte vychladnout.
Když lilky vychladnout, zbavte je slupky, aby vám zůstala jen čistá dužina.
Dužinu dejte do hlubší misky, přidejte zbytek surovin a pokud jste lilky připravovali v troubě, přidejte tekutý kouř. Ale s ním opravdu opatrně, je velice výrazný.
Ponorným mixérem vše rozmixujte do hladké konzistence.
Tento dip je vhodný jako svačinka, nebo jako součást hlavního chodu.
Dobrou chuť
Nutriční informace na 100 g hotového dipu – výpočet Kalorické tabulky
226 kJ/50 kcal – 2% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
2 g bílkoviny
5 g sacharidy – z toho 2 g cukry
2 g tuky
2 g vláknina
0,5 g sůl