Bramborový knedlík je nejlepší domácí. I když je to pracné, tak na talíři si vychutnáte zaslouženě každé sousto. Těsto je opravdu univerzální, můžete z něj udělat klasický knedlík, nočky, šišky, naplnit knedlíky jak ovocem či tvarohem, tak masem, uděláte z těsta pirožky anebo opečené bramborové placky.
Na jednu dávku těsta:
500 g vařených brambor varného typu c
2 vejce
120 g krupičky
100 g hrubé mouky
1 lžíci solamylu
sůl
mouku na podsypání
Do těsta používám i celozrnnou mouku a krupici.
Příprava:
Brambory den předem uvařte ve slupce a oloupejte.
Brambory můžete nastrouhat anebo můžete použít lis na brambory.
Nastrouhané je dejte na vál, ve středu si udělejte důlek, do něj dejte vejce, kolem nasypte mouku s krupičkou, sůl a postupně vypracujte těsto. Jaké bude těsto záleží na bramborách, pokud tedy bude těsto příliš řídké přidejte mouku a pokud moc tuhé přilijte kapku vody.
Dejte si vařit osolenou vodu.
Z těsta tvarujte knedlíčky, nebo z tohoto množství dva knedlíky.
Vytvarované dejte vařit, podle velikosti knedlíku určíte i dobu varu.
Doba vaření:
Nočky – 5 minut (hotové vyplavou na hladinu)
Šišky – 6 až 7 minut dle velikosti
Pirožky – 10 minut
Plněné knedlíky – 15 minut
Klasické knedlíky – 20 minut v polovině doby vaření je v hrnci otočte
Bramborové pečené placky:
Na placky by mělo být těsto tužší než na knedlíky, budete těsto rozvalovat. Pečou se na sucho bez tuku. Stačí obyč pánev. Babička tyto placky pekla na kamnech přímo na plotně.
Těsto by mělo být po rozválení maximálně 3 mm tlusté. Průměr podle pánve.
Pečení je rychlé asi 1 z každé strany.
Všechny hotové pokrmy je možné i zamrazit, můžete zdvojit dávku, ať máte do zásoby.
Nutriční informace na jednu dávku těsta – výpočet Kalorické tabulky
5 994 kJ/ 1433 kcal
45 g bílkoviny
272 g sacharidy – z toho 5 g cukry
16 g tuky
14 g vláknina
4,6 g sůl
V případě použití celozrnné mouky se zvýší obsah vlákniny a sníží GI.