Mlsat ano, ale zdravě.
Tenhle závin je důkaz, že bílkoviny se dají schovat i do dezertu. Je křehký, voní vanilkou a citrónem, a v každém soustu máš i dávku proteinu, když tě přepadne mlsná. Klasický cukr tu nehledej, nahradil ho xylitol.
Výsledek? Sladké, ale ne přeslazené. Fit, ale pořád dezert.
Těsto
- 100 g ovesných vloček, ty umixuj na mouku, nebo rovnou kup ovesnou
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 45 g másla
- 1 vejce
- 80 g měkkého tvarohu
- špetka soli
- cca 40 g xylitolu
- kůra z poloviny citronu
- ¼ lžičky
Náplň
- 2 měkké tvarohy, ale ne vaničkové, ty moc tečou
- 1/2 sáčku pudinkového prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2–3 lžíce xylitolu (podle chuti)
- 1 odměrka proteinu
- kůra z poloviny citronu
Navíc
- mouka na rozvalování
- vejce na potření
- plátky mandlí na posypání
Postup
- Z ovesných vloček, mouky, másla, vejce, tvarohu, soli a xylitolu vypracuj těsto.
- Nech ho 15–20 minut odpočinout v lednici.
- Mezitím smíchej tvaroh, protein, pudinkový prášek, vanilkový extrakt, xylitol a citronovou kůru.
- Těsto rozděl na dvě části, postupně vyválej a potři náplní. Zaroluj, přenes na plech s pečicím papírem, potři vajíčkem a posyp mandlemi.
- Peč v troubě předehřáté na 160 °C asi 25–30 minut dozlatova.
- Po vychladnutí můžeš lehce posypat xylitolem, prodává se i jako moučkový.
Tip: těsto rozvaluji přímo na papíře, fakt se sním blbě manipuluje.