co napsal
sám život

Celozrnný závin s tvarohem

Lis 25
tvarohový závin

Mlsat ano, ale zdravě.

Tenhle závin je důkaz, že bílkoviny se dají schovat i do dezertu. Je křehký, voní vanilkou a citrónem, a v každém soustu máš i dávku proteinu, když tě přepadne mlsná. Klasický cukr tu nehledej, nahradil ho xylitol.

Výsledek? Sladké, ale ne přeslazené. Fit, ale pořád dezert.

Těsto

  • 100 g ovesných vloček, ty umixuj na mouku, nebo rovnou kup ovesnou
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 45 g másla
  • 1 vejce
  • 80 g měkkého tvarohu
  • špetka soli
  • cca 40 g xylitolu
  • kůra z poloviny citronu
  • ¼ lžičky

Náplň

  • 2 měkké tvarohy, ale ne vaničkové, ty moc tečou
  • 1/2 sáčku pudinkového prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2–3 lžíce xylitolu (podle chuti)
  • 1 odměrka proteinu
  • kůra z poloviny citronu

Navíc

  • mouka na rozvalování
  • vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup

  • Z ovesných vloček, mouky, másla, vejce, tvarohu, soli a xylitolu vypracuj těsto.
  • Nech ho 15–20 minut odpočinout v lednici.
  • Mezitím smíchej tvaroh, protein, pudinkový prášek, vanilkový extrakt, xylitol a citronovou kůru.
  • Těsto rozděl na dvě části, postupně vyválej a potři náplní. Zaroluj, přenes na plech s pečicím papírem, potři vajíčkem a posyp mandlemi.
  • Peč v troubě předehřáté na 160 °C asi 25–30 minut dozlatova.
  • Po vychladnutí můžeš lehce posypat xylitolem, prodává se i jako moučkový.

Tip: těsto rozvaluji přímo na papíře, fakt se sním blbě manipuluje.

// komentáře //

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

// Vítejte na mém blogu //

Klára Heřmánková - o mě

Jak název napovídá, jmenuji se Klára a chci se s vámi podělit o svůj příběh. Boj s obezitou je součástí mého života již od puberty. Proč vůbec píšu blog? Chci motivovat ostatní, i jediný malý krok může být cestou k lepšímu a zdravému já.

// media //