I houby jsou pro vyváženou stravu vhodné. Jsou nízkokalorické, obsahují mnoho stopových prvků, jako jsou draslík, fosfor, selen a hořčík, ale hlavně obsahují vysoký podíl vlákniny a tím zasytí na delší dobu.
A díky tomu, že si ty houby sama v lese nasbírám, spálím dostatek kalorií už při jejich sběru. Ale pokud nemáte možnost sběru tak si můžete sušené houby koupit. Určitě pro tento recept použijte právě sušené houby. Dodají jídlu silnější aroma a barvu.
Kuřecí můžete nahradit například hovězím, nebo krůtím masem. Jen bude potřeba upravit doba vaření.
Co budeme potřebovat:
150 g kuřecí stehenní řízek
20 g sušené houby
50 g cibule
5 ml oleje
špetka mletého nového koření
špetka drceného kmínu
špetka pepře
špetka soli
1 lžíce hladké celozrnné mouky
Příprava:
V případě, že používáte sušené houby, tak je den předem namočte.
Kuřecí maso a cibuli nakrájejte a orestujte na olivovém oleji. Když se maso zatáhne a cibulka zesklovatí můžete přidat scezené houby, vodu z hub nevylévat, použijete ji na podlití. Troška vody v houbách zůstane a tu vydusíte. Pak přidáte k houbám koření a sůl, podlijete vodou z hub, přikryjete pokličkou a vaříte do změknutí masa. V případě potřeby je možné ještě během vaření podlévat vodou nebo vývarem pokud máte. Když je maso měkké, omáčku zahustíte a cca minutku provaříte.
Můžete podávat s vařenou rýží, ale přílohu si můžete vybrat dle chuti.
Rýži zkuste vařit s polovinou cibule, do které napícháte pár celých hřebíčků.
Dobrou chuť
Nutriční informace na jednu porci s kuřecím masem bez přílohy – výpočet Kalorické tabulky
Celkem 1340 kJ/320 kcal – 14% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
37 g bílkoviny
20 g sacharidy – z toho 4 g cukry
10 g tuky
5 g vláknina
1,79 g sůl