Sladká tečka ke kávě je něco, čeho se neumím vzdát, ale našla jsem si způsob,jak mlsat zdravě a vyváženě. Tento dezert je plný bílkovin, zdravých tuků, slazený čekankou.
Čekankový sirup je vyráběn z kořene čekanky a obsahuje inulin, prebiotikum které podporuje střevní mikroflóru, ale může mít mírný projímavý účinek, zejména u lidí, kteří nejsou zvyklí na vyšší příjem vlákniny.
Komu by tedy nedělala čekanka dobře, je možné nahradit jiným nízkokalorickým sladidlem. A kdo příjem sacharidů neřeší, může sladit čímkoli.
Co bude potřeba – toto množství vychází na 16 porcí:
3 vejce
100 ml polotučné mléko
250 g špaldové mouky, může být i celozrnná
250 g tvarohu polotučného
200 g mletého máku
100 g Čekankového sirupu
1 kypřící prášek s vinným kamenem
špetka soli
6 g perníkového koření, dávám podle oka
Na dozdobení moučkový erythritol – alternativní sladidlo erythritol, sladí téměř stejně jako cukr, ale neobsahuje téměř žádné kalorie. Ve své podstatě jde o cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce.
Na pečení používám silikonovou formu. Není třeba vymazávat a vše jde krásně vyklopit.
Postup je jednoduchý, všechny suroviny hodíte do mixéru, nebo do mísy a pořádně promícháte. Následně nalijete do silikonové formy (nebo vymazané a vysypané klasické formy), a dáte péct do předem předehřáté trouby. Peče se na 180°C cca 20 – 30 minut dle velikosti formy a výšky těsta.
Po upečení necháte vychladnout a můžete posypat moučkovým cukrem nebo erythritolem.
Nutriční informace na jednu porci – výpočet Kalorické tabulky
Celkem 716 kJ/171 kcal – 7% z denního příjmu 9000 kJ/2151 kcal
7,99 g bílkoviny
14,47 g sacharidy – z toho cukry 1,89 g
62 g tuky – z toho nasycené mastné kyseliny 1,46 g
8,21 g vláknina